/

/

Το Πολιτικό Γραφείο του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος εξέδωσε σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2020, την ακόλουθη ανακοίνωση:

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι Αμερικανικές δυνάμεις διενήργησαν μια επιχείρηση δολοφονίας στην οποία σκοτώθηκαν ένα αριθμό επίσημων και κορυφαίων Ιρακινών προσωπικοτήτων από τις «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης», οι οποίες διαδραμάτισαν ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και στην νίκη επί αυτής.

Εκφράζουμε την καταδίκη μας για αυτή την δολοφονική επιχείρηση, καθώς πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Ιρακινής κυριαρχίας και αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση που ωθεί την κατάσταση στο Ιράκ και την περιοχή προς περαιτέρω ένταση και αυξάνει τις πιθανότητες εντατικοποίησης των ένοπλων συγκρούσεων και ανάφλεξης ενός πολέμου.

Πιστεύουμε ότι η σειρά των σοβαρών εξελίξεων των τελευταίων ημέρων καταδεικνύει ολοένα και περισσότερο τη μετατροπή του Ιράκ σε αρένα για τη διεξαγωγή περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων, για τις οποίες ο λαός μας καταβάλλει ένα βαρύ τίμημα σε αίμα και καταστροφή. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των πατριωτικών δυνάμεων απαιτούνται για να διαφυλάξουμε τη χώρα μας από τους κινδύνους να γίνει μέρος των οξειών περιφερειακών συγκρούσεων.

Πρέπει να ειπωθεί ότι η πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων τα τελευταία 16 χρόνια, η οποία οδήγησε στην υπονόμευση του κύρος του κράτους και στην αποσάθρωση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ, είναι ένας σημαντικός λόγος για αυτή την κατάφωρη παραβίαση και τη μετατροπή της χώρας σε ένα θέατρο για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των ανταγωνιστικών ξένων δυνάμεων στην πατρίδα μας.

Σε αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, υπογραμμίζουμε τη σημασία μιας ενιαίας εθνικής στάσης μπροστά στην αντιμετώπιση ξένων επεμβάσεων από οποιοδήποτε μέρος και στην προσπάθεια ενίσχυσης των ικανοτήτων του Ιρακινού κράτους και των ενόπλων δυνάμεών μας με όλες τις συνιστώσες τους, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του Ιράκ, την προστασία της εσωτερικής και εξωτερικής του ασφάλεια και για τη διατήρηση της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων επι εθνικών θεμάτων.

Την ίδια στιγμή που απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, σύνεση και σοφία, και για να θέσουμε πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας, κοιτάζουμε προς τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη χώρα μας από το να μετατραπεί σε πεδίο μάχης για πόλεμο με τον Ιρακινό λαό να υποφέρει από τις συνέπειές του, και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή.

Οι επικείμενοι κίνδυνοι που απειλούν το Ιράκ μας ωθούν πάλι να υπογραμμίσουμε τη σημασία και αναγκαιότητα να πάρουμε το δρόμο μιας ευρύτερης αλλαγής, να σώσουμε τη χώρα μας από τις κρίσεις της και να την απαλλάξουμε από το αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται σε ένα σεκταριστικό σύστημα διαμοίρασμα της εξουσίας και στη διαφθορά.

Contact us

The main address
Al - Andalus Square .. Baghdad .. Iraq
iraqicp@hotmail.com